Denmark_flag.GIF

Nagyon sok pozitív dologgal foglalkoztam a napokban, amit most szeretnék összefoglalni. 2 nap múlva, pénteken megyek haza Magyarországra, de erről csütörtökön írok bővebben.

Rengeteg pletyka terjengett arról, hogy van egy fajta ösztöndíj, támogatás azoknak, akik Dániában tanulnak, amit SU-nak hínak. Ebben mindenki egyetértett, de innentől kezdve jöttek a különböző, "én azt hallottam" szavakkal kezdődő tévhitek.
Sokan azt hiszik, hogy ez csak a dánoknak jár, ám 2012-től egy törvénymódosítás miatt külföldi diákoknak is jár.
Sokan azt mondják, hogy ez a dánoknak nagyjából 5600 korona, külföldieknek csak 3000. Újabb tévedés. Mindenkinek ugyanannyi jár, a különbség csak annyi, hogy ezután is adózni kell, így jön ki havonta 3000 valahány száz koronára, de persze ez az adó mértékétől is függ.
Azt is hallottam sokszor, hogy fél évet itt kell tanulni előtte, ez sem igaz. Mielőtt megkezded a tanulmányaidat itt dán földön, már azelőtt 2 hónappal jelentkezhetsz.
Nos, akkor néhány szó a tényleges feltételekről, mert ezeket az SU irodán kívül sehol nem lehet megtudni:


-Dán felsőoktatásba kell részt venned.
-Minimum 1 vagy 2hónapja van BEJELENTETT munkahelyed és arról 1 vagy 2 hónapi bérszámfejtéssel rendelkezel.
-Van bejelentett lakcímed.
-Minimum heti 10-12 órát dolgozol.
-A havi kereseted nem haladja meg a 9000 dán koronát.
-( A jelentkezés hónapjától kezdve 4-6 hónap az elbírálási idő, de ha megkapod a támogatást, akkor a jelentkezés napjától kezdve járó ösztöndíj is kifizetésre kerül. Tehát kb. 4-6x 5600korona. )

Nos ezek azok a feltételek, amik szükségesek (és többnyire elégségesek is). Ezenkívül néhány dolog szerepet játszhat (ha van gyerek, ha a szüleiddel élsz,stb.) de ezek a legfontosabb kritériumok.

Sikerült megoldanom az adózási problémát. Rendkívül büszke voltam magamra, ugyanis az ég világon senki nem mondta, hogy menjek be a másik városba lévő önkormányzatba, hátha ott tudnak segíteni, de én mégis megtettem és nagyjából 20 perc alatt be is állította a hölgy az évi keresetemet, elmagyarázta nagy vonalakban az adózási rendszert tehát minden világos és lehetséges, hogy december végén megtérítik azt, amit múlt hónapban levontak. (A főnököm megígérte, mivel ezt vele kell elintézni, tehát valószínű, hogy így is lesz.)

Úgy fest december közepe táján, Szegeden lesz a Study In Denmark-nak egy 3 napos karácsonyi konferenciája, ahova várnak minden diákot, akik Dániában szeretne tovább tanulni. Ha minden jól alakul, akkor én is fogok előadást tartani. Én fogom képviselni a Business Academy Aarhus-t, szóval akinek van kérdése, vagy Aarhusba szeretne tovább tanulni, az jöjjön el el feltétlenül.

Mára csak egy ilyen rövid cikk jutott, ugyanis ma egészen 4-ig óránk volt, utána pedig 5től éjfélig dolgozom, szóval, csütörtökön jön a következő bejegyzés! Stay tuned!

A bejegyzés trackback címe:

https://idealnewgeneration.blog.hu/api/trackback/id/tr925684773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása