Kedves Olvasóim!

A blogot átköltöztettem a http://balazsintheworld.wordpress.com/ -ra, ott olvashatok ezentúl a cikkeim.

B2zS94488697G9ir0e839t4NM0081Qj7EfJmRvs2200Ia357W52n377g50U1b53D.jpg

large 8 mile blu-ray2.jpg

Ez egy továbbtanulástól független post lesz. Sőt! Ez már az. Igaziból kicsit elgondolkodtam, hogy miért nem arról írok, amiről igaziból szeretnék, miért szorultam be egy ilyen "vajon milyen külföldön tanulni" műfajba. Vége van ennek, visszatérünk kedves olvasóim oda, hogy azt írom le, ami érdekel még ha ez nem feltétlenül kapcsolódik Dániához,vagy az egyetememhez, valószínűleg nem fog megállni az élet.

8 miles. Kötelező film mindenkinek. Oscar díjas darab a "Legjobb Eredeti Film" kategóriában. A film Marshall Bruce Mathers, másnéven Eminem életének egy szakaszát dolgozza fel. Azt a szakaszt, amikor csórón Ditroitban dolgozott egy aluminiomgyárban. Maga a film nagyon motiváló. Látod, hogy vannak még olyan emberek, akik a lehető legrosszabb körülmények között élik a napjaikat és még ebben a szartenger is képesek erősek, céltudatosak maradni.
17évesen kirúgták az iskolából, az anyja egy csoró alkoholista volt és egy szakadt lakókocsival járták az országot. Ezek után megdugják a csaját, majd ennek kapcsán még a saját háza előtt rommá verik. Nos, ezen elmélkedtem, hogy vajon mennyi lelkierő kellett ehhez. De megcsinálta. Itt határoztam el, hogy azért egy filmnél többet szeretnék róla tudni. Első gondolata mindenkinek valószínűleg az, hogy cserélne vele, hiszen nagyon tehetős. Igen ám, de a pénz ám jami keveset számít önmagában, ezzel azért remélem mindenki egyetért.

Nem akarok nagyon belemenni a részletekbe. Középiskola óta se veled se nélküled kapcsolatban van a volt feleségével, s ez azóta, 2 válás után is így maradt. Közben a gyerekkori barátnő és egyben feleség öngyilkossági kisérletet hajtott végre.Majd beperelte a férjét amiért erről reppelt.
Az anyja, azok után, hogy az első lemezeit elkezdték nagyobb számban venni, beperelte 10 millió dollárra, amiért Marshall rágalmazta őt.Az anyját a nagybátyja és a nagynénje követte, újabb 350.000 dolláros perrel. Ez az igazán kemény, mikor rájössz, hogy a családod is már csak a pénzedet akarja. A hozzá legközelebb álló családtagja, nagybátyja pedig a karrierje kezdetén öngyilkos lett. Mindegy, legalább vannak barátok. Vagy voltak, mert pár éve lelőtték a legjobb barátját, Proof-ot is.
Majd jött a 21. század és a hőn szeretett Apple cég feltöltötte a legújabb albumját az iTunes-ra, amivel gyakorlatilag ellopták a lemezekből származó bevételt.Ezt hosszabb pereskedés után visszakapta végül Eminem.

Elképesztő, hogy emberekkel pár év alatt mennyi minden történik meg. De ez annyira nem is érdekel. Az foglalkoztat, hogy vajon irigylés méltó-e Marshall Bruce Mathers élete? Nagyon becsülendő, hogy a nehézségek ellenére is a világ egyik legmeghatározóbb rappere lett, de azt gondolom, hogy ez csak egy dolog. Rengeteg per indult ellene, amiért támadja a melegeket, támogatja több dalában is az erőszakot a nők ellen. Kiparodizálta Michael Jackson leesett orrát és nem mellesleg az FBI is megfigyelés alá vette egy ideig, amiért egyik dalában megemlitette, hogy szivesebben látná az elnököt holtan. Nem tudom, hogy azért kapott ennyi pofont az élettől, mert ő maga is sok hülyeséget csinált, vagy azért tette ezeket, mert az élet is kiszúrt vele? Vagy, csak az egész történet így kerek, hiszen pont ezek miatt tudott ennyi kitűnő szöveget írni. Összegzésképpen, tiszteletre méltó a kitartása, de azt hiszem nem Ő az, akinek a képét a sikerhez fogom csatolni.

út.jpg

Sok kérdést tesztek fel azzal kapcsolatban, hogy pontosan mik a nehézségek a külföldönre költözésben.Alapvetően Dániáról fogok írni, hiszen ebben az országban élek én is, ezzel kapcsolatban van tapasztalatom.

Olvasgattam néhány facebook-os csoportban, hogy sokan azt gondolják, itt kolbászból van a kerítés és semmi munkával milliomos lehet az ember.
Sajnos ez itt sem így van. Itt is, ha pénzt szeretne az ember keresni, meg kell dolgozni érte. Sokszor ez még nehezebb is, hiszen a legtöbb magyar nem beszél dánul, így rögtön akadnak nyelvi nehézségek. Igen, ez tud rossz, nehéz lenni. Meg kell tanulni angolul tökéletesen. Ezért gondolom, hogy ez egy negatívum és egy lehetőség is egyben, hiszek amikor a barátaiddal is már angolul beszélsz, a számlák, levelek is angolul lesznek, nincs kibúvó, muszáj értened amit látsz/hallasz.

Drága a megélhetés. Mint a legtöbb nyugati országban, így a dánoknál is nagyon drága az élelmiszer, a lakás, az autó. Különösen ha a magyar árakhoz hasonlítjuk. Ez alapvetően megnehezíti a külföldi élet kezdetét. Áldozatot kell hozni már kiutazás előtt és félre tenni akár 1 vagy 1,5 millió forintot. Bele kell számolni egy nagyjából félmilliós depositot a lakásra, és legalább havi 100 ezer forintot az étkezésre, tömegközlekedésre.

El is jutottunk a következő ponthoz. Sok vitat folytattam ezzel a témával kapcsolatban, hogy vajon mennyi idő alatt lehet munkat talalni. Az, hogy nekem 2 hét alatt sikerült, nem jelenti azt,hogy ez az átlag. Valójában, a többség szerint 2-3 hónap alatt lehet találni részmunkaidős állást, természetesen ez függ attól is, hogy mennyire nagy városba kezdjük meg a pályafutásunkat. Ettől függetlenül én még mindig amondó vagyok, hogyha az ember minden erejét lattba veti, akkor hamar lehet munkahelyet találni. Nem feltétlenül egy álom melót, de végzettség és nyelvtudás nélkül egy pillanatig ne remélje senki, hogy egy csicskásnál több lehet, mert sajnos nem.

Nem vagy otthon. Magyarországon hagyod a barátaidat, a családodat, a kutyádat, a kisnyuladat, mindent. Ettől pár hónap után nagyon el lehet keseredni. Sokan depressziósak lesznek, sokan pedig túl lendülnek ezen. Érdemes kint az új barátinkkal több közös programot szervezni, így újra azt érezheti az ember, hogy tartozik valahova.

Összegzésként annyit mondanék, hogy aki az első fél évet túléli, az gyakorlatilag majdnem mindenre képes. Le kell kűzdeni az akadályokat, amiket az élet az utunkba állít és utána meglessz az eredménye.